Beter slapen door een bril met een blauw licht filter

Beter slapen door een bril met een blauw licht filter

We maken ons er allemaal wel schuldig aan: voor het slapen veel tijd besteden voor een scherm. Van een leuke serie bingen tot eindeloos scrollen op TikTok. Ondanks dat het algemeen bekend is dat het niet de beste voorbereiding is voor een goede nachtrust doen we het nog steeds. Maar heb je al eens gedacht aan een blauw licht bril? Hiermee ga je een betere nachtrust tegemoet wanneer je 's avonds veel tijd doorbrengt met je telefoon in je hand. Lees hier meer!

De invloed van blauw licht op slaap

Het belang van een goede nachtrust is ontzettend groot. Het zorgt ervoor dat je herstelt van de dag, ontspant, meer energie hebt de volgende dag en minder prikkelbaar bent. Maar met al die schermen om ons heen, krijgt onze goede nachtrust zeker een dreun. Het blauwe licht dat deze schermen afgeven, heeft veel invloed op je slaap. Door de blootstelling aan blauw licht vanaf onder andere je telefoon of laptop, wordt de melatonine productie van je lichaam verstoort. Het hormoon dat je slaperig maakt en bijdraagt aan een goede nachtrust. 

Avond schermtijd geeft verstoorde slaap

Blauw licht zorgt er niet direct voor dat je helemaal niet slaapt, maar de kwaliteit van je slaap neemt wel af. Je valt later in slaap, slaapt korter en wordt 's nachts vaker wakker. Vooral wanneer je het uur voor het slapen blootgesteld wordt aan blauw licht heeft dit veel slechte invloed. Onder andere onderzoek van het RIVM bewijst dat landurig schermgebruik in de avond samenhangt met verstoorde slaap.

Kijk maar eens naar je eigen avondroutine. Hoe lang zit jij 's avonds op je telefoon? Of achter je laptop of tablet? 

Een blauw licht bril voor een betere nachtrust

Door 1 tot 2 uur voor het slapen een bril te dragen die het blauwe licht volledig filtert, zorg je ervoor dat de productie van melatonine niet verstoord wordt. Deze bril zorgt hiermee voor een betere nachtrust. Ze zijn er gewoon zonder sterkte, oftewel: het is een bril met een filter, maar zonder dat het je zicht positief beïnvloed.